TuinOntwerp

Elke goede tuin begint met een ontwerp. Dat kan heel uitgebreid met veel tekeningen tot op de centimeter nauwkeurig. Soms is een eenvoudige schets ook voldoende.

Hoe dan ook, zonder plan vooraf is het lastig en is de kans groot dat u fouten maakt waar u later spijt van krijgt. Hoe moet u dat aanpakken, zo’n tuinontwerp?

Waar moet u op letten? Welke tips en trucs zijn toepasbaar? Kunnen alle wensen wel worden ingewilligd? Ook in zo’n moeilijke tuin als die van mij? En als u het zelf niet kunt, waar kunt u dan het best terecht?!

Wij geven u graag antwoord op al uw vragen! Wij van Amstelveen hoveniers hebben immers maar één doel en dat is zoveel mogelijk gelukkige tuinbezitters. Een gedegen en goed doordacht tuinontwerp is daarbij een eerste vereiste.

Amstelveen hoveniers maakt graag een vrijblijvende afspraak met u. Wij komen bij u langs en spreken uw wensen voor uw tuin aanleg en het budget hiervoor met u door. Wij maken een ontwerp voor uw tuin en lichten deze toe en passen het tuinontwerp evt aan. Hierna kunnen wij een planning maken voor de tuinaanleg.

Belangrijk Voor tuinontwerp

Het ontwerp moet voldoen aan de vier basisvoorwaarden voor Tuingeluk. Dat zijn een goede balans tussen beplanting en verharding, voldoende hoogte, veel privacy en vooral niet meer werk dan u aankunt. De tuintekening die u maakt of laat maken moet spreken. De maten moeten kloppen, alle elementen moeten er op terug te vinden zijn en ook uw huis en de ligging in de buurt moeten worden aangegeven.

Vergeet vooral de voortuin niet. Ook als deze niet rechtstreeks verbonden is met de achtertuin, is die wel bepalend voor uw toekomstig tuinplezier. Het meest belangrijk bij het ontwerpen is misschien wel de voorpret. Het is fantastisch om te zoeken naar kleurcombinaties, naar materialen en een leuke vorm die past bij uw huis en uw manier van leven

Welk tuinontwerp kiest u

Een tuin is een beetje vergelijkbaar met een huiskamer. De tuinafscheidingen zijn de wanden, het gazon en de bestrating zijn de vloer en het plafond wordt gemaakt door het bladerdak van bomen.

Teveel verbinding mag niet, maar te weinig is ook niet praktisch. Voor een terras voor vier personen geldt een minimale doorsnede van drie meter. Paden in een gemiddelde tuin zijn bij voorkeur niet breder dan 80 centimeter. Probeer vooraf al na te denken over de materialen die u straks gaat kiezen. Rechthoekige tegels passen bijvoorbeeld niet in een rond terras.

We kunnen ons voorstellen dat de beplanting voor velen het meest moeilijke tuinonderdeel is.Voor het ontwerp geldt nu vooral dat beplanting in voldoende mate aanwezig moet zijn. 2/3 deel van het totale tuinoppervlak zou ‘groen’ moeten zijn. Waarbij ‘groen’ staat voor het gazon, de vijver en de planten. Hogere bomen of zogenaamde solitairplanten geven uw tuin een soort plafond. Daarmee kunt u de schaduwplekken regelen en inkijk vanuit de buren tegengaan.

Water geeft rust, het zorgt voor allerlei extra leven in uw tuin en het weer weerspiegelt zich er voortdurend in. Een goed aangelegde vijver is overigens ook één van de meest onderhoudsvriendelijke tuinelementen. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door middel van een echte, natuurlijke vijver, als de grondwaterstand vlak onder de oppervlakte gelegen is. Of een eeuwig borrelende kei als permanente bron ergens in een border.

Een tuinhuis in een hoek betekent vaak verloren ruimte. Al helemaal als hij diagonaal geplaatst wordt. De sfeer is ook heel belangrijk. U kunt beter geen nostalgisch tuinhuis, met ‘Oostenrijkse’ geraniumbakjes onder de raampjes, plaatsen in een modern vormgegeven tuin. Bedenk ook steeds dat een berging vooral bedoeld is als opslagruimte. Een onlogische bouw met ruimtebeperkende schuine daken is dus jammer.

Voor het ontwerp is nu alleen belangrijk of u kiest voor een haag of een harde tuinafscheiding in de vorm van een schutting of tuinmuur. Hoewel er in hagen ook heel veel verschillende mogelijkheden zijn, moet u voor een haag meer ruimte in uw ontwerp reserveren dan voor een tuinschutting. Ook voor het onderhoud heeft een haag consequenties. U zou ook harde elementen kunnen afwisselen met groene gedeelten.

Tuin ontwerpen een belangrijk begin